EVOLUCIÓ DEL "PROJECTE TURUTA"

 

2009 la prehistòria… neix Transició VNG (http://transiciovng.blogspot.com) i l’objectiu de posar en marxa un segon sistema econòmic a VNG per potenciar la producció i el consum local.

2010, ens posem en marxa… dissenyem i juguem amb l’Ecopolis
(http://economiav2.blogspot.com) i a finals d’any es generen les primeres turutes i s’extreuen les primeres dades. Va ser l’any de l’arrancada i d’intuir que estàvem a les portes d’un bon projecte.
Acabem l'any amb 22 socis/es, 720 turutes generades i 31 intercanvis. Moltes reunions d’estudi i disseny

2011 neix l’associació... comencem a tenir forma, definim els Estatuts, creem l’associació i comencem a extreure dades per poder anar contrastant mes a mes.

Acabem l'any amb 72 socis/es, 3525 turutes generades i 547 intercanvis. 28 reunions. 2 assemblees

2012 ens llencem... a organitzar la primera Trobada Estatal de Monedes Socials i Complementàries, no teníem euros però teníem turutes! Comencem a parlar del model Arbre d’Enriquiment Local per definir el nostre model experimental. S’inaugura l’OCL (oficina de canvi local).

Acabem l'any amb 232 socis/es, 11950 turutes generades i 1387 intercanvis. 49 reunions. 1 assemblea

2013 repensem l'organització i la informàtica...
* Definim les bases funcionals de l’ecosistema amb el Reglament de Règim Intern i això ens ha portat a debatre el model o models d’horts, que estan en la base del projecte, per tal d’avançar vers la sobirania alimentària. El procés de reflexió ha estat intens i participatiu, i el vigor de les reunions ha demostrat l’interès dels associats i l’adaptabilitat del projecte a les diverses propostes. Participem en la Trobada de Sevilla.

* Gràcies a la col·laboració de l'Edu Folk, promotor de la moneda social de l'AltCongost posem en marxa el compte OnLine, una eina sòlida àgil, eficaç i ha d'aportar confiança i millores a l'ecosistema.

Acabem l'any amb 289 socis/es, 18262 turutes generades i 1975 intercanvis. 41 reunions, 3 assemblees

A partir del 2014, podríem dir que entrem en una fase de consolidació... on tot allò bàsic ja ho tenim en marxa, ara hem d'anar empenyent l'evolució del projecte. En aquest any, el Ple Municipal, aprova la turuta com a moneda social de la ciutat i el departament de Medi Ambient de l'Ajuntament es fa soci per tal de començar a veure com pot interactuar la moneda social en la ciutat, sempre dins el marc associatiu.  Participem en la Trobada de Valencia.

2016 ens plantejem entrar en una nova fase més avançada. Establim col·laboració amb STRO per utilitzar el software Cyclos, que valorem com una bona eina al servei de la nova economia. Millorant la part tecnològica del projecte ens farà possible millorar la gestió de la informació de l'ecosistema i com a conseqüència pot millorar la participació i la implicació de tots els actors en aquests objectius comuns.  Participem en la Trobada de Múrcia.

2017 - Anem avançant. Anem creixent en nombre de persones i establiments associats. Donem acollida a Le Guinyol à Roulettes i ampliem el conveni amb l'Ajuntament per incloure'ls.  Participem en la Trobada de Alcalá de Henares.

2018 - Presentem proposta a l'Assemblea Municipal Oberta de que la casa modernista, patrimoni local actualment tancada, passi a ser un Centre per la Resiliència i la Sostenibilitat. Anem avançant.  Participem en la Trobada de Jerez de la Frontera.

2019 - Traslladem l'OCL (Oficina de canvi local) al nou Centre per la Resiliència i la Sostenibilitat. Participem en Mercat de Segona mà. Anem avançant. Presentació turuta a Aula Gent Gran. Participació en un video sobre Economia Social i Solidària promogut per l'ajuntament. Participació en la Fira de Novembre. Venen a visitar-nos cooperativa coreana. Presentacions en diferents llocs (Manresa, UPC).  Participem en la Trobada de Zafra.

2020 - Any molt especial amb l'epidèmia mundial del Covid19. Es dona un gran impuls mundial de les videoconferències i treball per Internet. Ens obliga a no poder fer l'atenció presencial des de l'OCL. Ens llencem a organitzar el CONGRÉS DELS 10 ANYS DE LA TURUTA (virtual), amb la idea de que sigui una fita important: "vilanovins i vilanovines, sapigueu que tenim aquesta experiència, que si bé és petita, té un gran potencial per dinamitzar la producció i el consum local". Fem una versió OnLine del joc ECOPOLIS i ens permet organitzar partides internacionals per videoconferència.  Participem en la Trobada de Viladecans (virtual).

2021 - Organitzem varis Mercats de la Turuta. Participació en actes diversos i manifestacions en contra de l'ampliació de l'aeroport. Participació en la Setmana del Medi Ambient. Participació en la creació d'una XES territorial. Anem avançant.  Participem en la Trobada de Bilbao.

2022 Posem en marxa Punts de Trobada (per informar i sensibilitzar). Inici de les Cantades Populars pel Planeta i la Pau des que va començar la guerra d'Ucraïna, cada dijous a la tarda. Participació en la Fira Nadal a Mar. Participació en diferents actes del poble. Participació en Entitats pel Clima.  Participem en la Trobada de Málaga.

2023 - Anem avançant. Taller de minihorts. Concert Solidari pel Planeta, la Pau i dels Drets Humans per recordar els 75è aniversari dels DDHH. Participació en Mercats de Segona mà de barris. Participació en la plantació d'arbres en el bosc de la Memòria.  Punts de Trobada.  Participació en Entitats pel Clima. Cantades Populars pel Planeta i la Pau cada dijous.  Participem en la Trobada de Almeria - Almócita.

2024 - Canviem d'espai l'OCL (en el mateix edifici). Participació en Fira d'entitats d'economia social. Participació en actes de la ciutat. Participació en el Consell de Medi Ambient. Anem avançant. Assemblea Extraordinària per preparar el 2025 Any Turuta. Participació en Entitats pel Clima. Cantades Populars pel Planeta i la Pau cada dijous. Taller Art-teràpia. Xerrades temes diversos.  Participem en la Trobada de Cheste (Valencia).