Què és la Turuta?
Per què la Turuta?
- Sobirania alimentària: Potenciar l’agricultura local i el consum responsable.
- Sobirania energètica: Fomentar l’estalvi i l’ús d’energies renovables locals.
- La creació de riquesa local.
- La reducció de la despesa en monedes globals i bancs tradicionals.
- L’aprofitament de recursos locals.
- La reducció del malbaratament.
- La construcció d’un model econòmic més ètic i participatiu.
- Confiança i col·laboració.
- Participació activa: Cada soci aporta segons les seves capacitats i es beneficia del treball col·lectiu.
- Diversa, sostenible i pacífica.
- Compromesa amb l’equitat, la justícia i el respecte pel medi ambient.
QUIN ÉS L'ORIGEN? (una mica d'història)
Principis i Objectius de l'associació ECOL3VNG (Ecosistema, econòmic, ecològic, local de Vilanova i la Geltrú), entitat promotora de la moneda social la Turuta:
Un Model per una Economia Col·lectiva i Responsable
La Turuta no només és una forma de pagament; també representa un compromís amb la comunitat i el medi ambient. Utilitzant-la, els socis contribueixen a una economia col·laborativa que retorna beneficis socials i ecològics al poble, ajudant a construir un model més just i sostenible per a tothom.
L'any 2009 vam posar en marxa Transició VNG (de Vilanova i la Geltrú) inspirants en les Transition towns angleses que l'any 2006 en el marc d'una escola es van fer la pregunta: "amb el Canvi Climàtic i el Pic del Petroli, què menjarem?" i es van posar en marxa per recuperar el potencial de producció local d'aliments, energia i reciclatge.
Vam fer la reflexió següent: "si l'euro ens ha portat a on estem, necessitem una eina econòmica que ens ajudi a fer aquesta transició". Ens vam posar a estudiar com podria funcionar una "moneda social" sense interessos i que ajudés a donar vida en tot allò que l'euro ignora. Cercant informació, visitant projectes similars i sobretot amb les ensenyances de Bernard Lietaer, que fou creador del ECU (abans de l'euro hi va haver un temps el ECU, que era una moneda virtual per ajudar a equilibrar les diferents monedes europees), va ser president del Banc Central belga i era un estudiós dels sistemes monetaris al llarg de la història i en el moment present.
El seu llibre "el futuro del dinero" i un curs d'estiu que varem fer amb ell i més persones també motivades pel canvi de model econòmic, són la base del nostre model de la Turuta: "avui dia hi ha productes que dificilment podem produir en un poble: un ordinador, un mòbil, un avió, un cotxe... per tant hi ha productes globals, mercat global i monedes globals però hi ha productes que fins fa 50/60 anys cadascú produia en els seus pobles o rodalies: menjar, roba, mobles, cases... per tant hi ha productes locals, mercats locals i hi hauria d'haver sistemes econòmics locals per estimular la producció i consum d'aquests productes".
Aquesta filosofia és el que ens mou a impulsar la moneda social "la Turuta".
Cal dir que el nom ve de la música de les Comparses, un acte molt bonic i participatiu - i únic- del diumenge de Carnaval en el nostre poble.
Perquè sigui legal un sistema d'aquest estil ha d'estar dins un marc limitat com és una associació, doncs és un sistema d'intercanvi entre les persones, comerços i entitats associades.
L'any 2010 vam començar a experimentar treballant la terra i compensant-nos el temps amb turutes (10tt a l'hora) i l'any 2011 vam crear l'associació ECOL3VNG per impulsar el projecte Turuta.
L'ASSOCIACIÓ:
- Economia Local i Sostenible: Fomentar una xarxa d’intercanvi de productes, serveis i coneixements dins de la comunitat per reduir la dependència d’economies globals i millorar la resiliència local.
- Democràcia i Participació: Tots els socis de l’associació participen activament en la presa de decisions i en els projectes, creant un espai on cada persona pot aportar segons les seves possibilitats, habilitats i recursos.
- Sobirania Alimentària i Energètica: Impulsar projectes que ajudin a la comunitat a cobrir les seves necessitats bàsiques de forma local, promovent l’autosuficiència en àmbits com l’alimentació, l’energia, la salut i altres sectors fonamentals.
- Amb la Moneda Social la Turuta: Fomentar els intercanvis dins de l’associació, ajudant a posar en valor i circulació els recursos locals, millorant l’economia del poble i fent que els béns i serveis siguin més accessibles per a tothom...
Els fins de l’associació són:
Crear, impulsar, difondre, expandir i vetllar pel bon funcionament d’un ecosistema econòmic ecològic local a Vilanova i la Geltrú. La finalitat del qual és impulsar el respecte a la diversitat (la inclusió, la integració...), la sostenibilitat (avançar vers la sobirania alimentària i energètica fomentant la producció local i ecològica) i la pau (fomentant unes relacions pacífiques basades en el diàleg i la cooperació), principis molt ben descrits en la Carta de la Terra i que volem tenir com a document inspirador de referència.
Per aconseguir les seves finalitats, l’associació realitza les activitats següents:
Posar en marxa un sistema d’intercanvi mitjançant l’ús d’un valor virtual de referència. En l’entorn associatiu es prenen acords de valoració de serveis, productes i/o bens materials i mitjançant un sistema d’anotació virtual de valors i saldos, cada soci pot intercanviar amb qualsevol altre soci a canvi del valor acordat.
Es realitzen activitats relacionades amb la formació, la divulgació i l’intercanvi adreçades als socis i la població en general, per obrir les portes a formar part de l’associació i també per aclarir dubtes que es vagin presentant relacionats amb aquesta nova economia local.
En queda exclòs tot ànim de lucre.